Paljudel tekib sama korduv küsimus igal aastal umbes samal ajal, kui Ameerika mandrilt meilegi rännanud Halloween on ukse taga ja kõrvitsast tuleb välja lõigata mõni õudselt armas nägu.  Valid sa selleks siis harilik kõrvits või hoopis muskaat-, pudel- või  spagetikõrvitsa.

Meie oranžikas-kollase viljalihaga sügis-talvisest sõbrast saab valmistada palju enamat, kui nii mõnelegi meist esimesena meenuv nostalgiline marineeritud kõrvitsasalat jõululaualt.  Viimasel on lisandina oma kindel koht, aga mida siis ikkagi kõrvitsast veel teha?

 

Võid olla täiesti rahulik, sest valikuid on väga palju soolastest toitudest dessertide ja küpsetisteni.

Hea on kõrvits eelnevalt ahjus röstida, see annab juurde maitsesügavust. Lõika kõrvits sektoriteks, puhasta seemnetest, lõika sobiva suurusega tükid ja rösti kas siis koorega või ilma.

Sõltuvalt kasutusest võid enne röstimist lisada kõrvitsale nt mett ja kaneeli (hea kasutada koogis või kreemis).

Küpseta ahjus 180 *C juures umbes 30-45 min (sõltuvat tükkide suurusest), kuni kõrvits on täiesti pehme. Kui röstisid koorega, kraabi nüüd viljaliha koore küljest ära.

Suru kõrvits pudrunuia või kahvliga pudruks, võid ka püreerida saumiksri või blendriga. Kui sa kõike korraga ära ei kasuta, sobib ülejääk hästi sügavkülmutada ja saad seda kasutada edaspidi.

Vürtsidest sobivad kõrvitsaga hästi nii kaneel, ingver, muskaat, kardemon, nelk, must pipar – aga ikka mõõdukalt, nii, et kõrvitsa enda magusmahe maitse alles jääks. Ürtidest sobib kasutada nii tüümiani, salveid, basiilikut, pune, peterselli ja rosmariini.

Kõrvitsast saab sadu erinevaid toite ja suupisteid, soolastest magusateni, külmadest kuumadeni.

On kõrvitsa hooaeg!

Püreesupid – nt mõnusalt soojendav kõrvitsa-püreesupp ingveri ja väikese tšilliga.

Risotto, orsotto ja kruboto (eestipärased odrakruupide või -tangudega versioonid itaaliapärasest risottost) – lisa röstitud kõrvitsapüreed. Sobib hästi nt pardi ja hane lisandiks, aga ka veiseliha ja kanaga või hoopis iseseisva roana.

Pajaroad  ja aasiapärased karrid nii lihaga (uluki-, veise-, sea- ja kanaliha) kui lihata – siin kasuta kõrvitsakuubikuid.

Toorsalatid – lisa riivitud kõrvitsale hapukaid õunu, ebaküdooniaid, tikreid, jõhvikaid, pohli, pihlaka või astelpaju marju, rabarberit.

Külm või kuum kõrvitsajook:

Smuuti (kõrvitsapüree, astelpaju-, õuna- või apelsinimahl, mesi, kaneel või kardemon, keefir või jogurt) või hoopis glögi (kõrvitsapüree, kaneel, ingver, vesi, astelpaju-, rabarberi, õuna-, punase sõstra- või jõhvikamahl).

Soolased plaadipirukad – nt kõrvitsa-fetajuustupirukas kartulitaignast põhjal.

Koogid (nt kõrvitsa halvaakook rosinatega), keeksid, muffinid, pannkoogid, saiad ja kuklid – lisa taignatelele kõrvitsapüreed ja saad ilusad kollased küpsetised, eriti, kui kasutad muskaatkõrvitsat.

Kreemid ja magustoidud – nt kohupiima-jogurtikreem mee ja kaneeli ning röstitud kõrvitsa ja krõbeda müsliga või hoopis nostalgiline mannavaht või riisipuding kõrvitsaga.

Loodan, et see suur valik nüüd su pead veel rohkem sassi ei ajanud ja leiad siit enda ja kõrvitsa jaoks inspiratsiooni. Ilusat kõrvitsaaega! 🙂

Hea on kõrvits eelnevalt ahjus röstida, see annab juurde maitsesügavust.

  • Ettevalmistus aeg: 1h
  • Küpsetusaeg: 20m
  • Aeg kokku: 1h 20m
  • Jagub mitmele: 12
  • Kellele: 12 tk

Retsept

  • 400 g seemnetest puhastatud kõrvitsat (ehk 250ml kõrvitsapüreed)
  • soola
  • 100 g sulavõid
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 2 tl kaneeli
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g suhkrut
  • 200 g nisujahu
  • 2 muna
  • 50 g sarapuu pähkleid, kreeka pähkleid või mandleid

Juhised

  1. Puhasta kõrvits seemnetest, lõika väiksemateks tükkideks ja küpseta ahjus 180 *C juures u.30 -45 min (sõltuvat tükkide suurusest) kuni on täiesti pehme. Eemalda koor ja suru kõrvits kahvliga katki. Vispelda munad lahti, lisa kõrvitsapüree ja veidi jahtunud sulavõi.
  2. Sega teises kausis jahu, suhkur, sool, küpsetuspulber, kaneel, vaniljesuhkur. Lisa kuivained kõrvitsa-muna-võisegule. Lisa hakitud pähklid.
  3. Sega tainas kergelt läbi, ainult nii palju, et jääb ühtlane taigen. Jaota muffnivormidesse . Täida vormid 3/4 ulatuses, et jääks kerkimise ruumi.
  4. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni muffinid on kuldsed ja keskele torgatud puutikk jääb kuivaks.
  5. Soovi korral kaunista toorjuustukreemi ja röstitud kõrvitsaseemnetega.