November on teadupärast kuu, kus tähelepanu all on mehed ja seda mitte ainult isadepäeva või mardipäeva tõttu. Üldiselt ja laiemalt räägitakse meeste tervisest ja elukvaliteedist, sh toiduvalikust ja liikumisest. Isadepäev on eelkõige isade ja vanaisade tänamise päev.

Pereliikmete tähelepanu paneb ehk isasid ja vanaisasid end natuke rohkem hoidma. Alati on ju vaja hästi palju tööd teha, kõigega parimal viisil ja ainult ise hakkama saada, igale poole jõuda jne. Et ikka perel kõik olemas oleks.

Kogu selle tralli keskel unustatakse iseend sageli hoopis ära, aga pere vajab eelkõige tervet ja elurõõmsat isa.

Nii et armas isa – võta enda jaoks aega, kui vahel vaja, küsi abi, märka enda tervist ja liigu piisavalt. Hoia end ise ja luba oma perel end hoida.

Pereema saab anda oma panuse, et Sinu pere isal oleks laual tervislik ja päris toit, mis annab talle vajaliku energia kõikide päevaste tegemistega toime tulekuks ja et energiat jätkuks ka õhtul kodus oma perega tegelemiseks.

Parima issi hommikusöök

Kindlasti oled märganud, mis toit isal silma särama paneb. Kas isa on pigem maiasmokk või hoopis soolase toidu eelistaja. Võid muidugi millegi muuga ka üllatada, kui isale üllatused meeldivad. Emad kindlasti aitavad väiksematel lastel isadele kokata.

Valmista isale üks turgutav hommikusöök. Olgu selleks siis pannkoogid isa lemmikmoosiga, omlett krõbeda peekoniga, röstleib kodujuustusalatiga, kuumad võileivad või hoopis veidi luksuslikum hommikupuder kuivatatud puuviljade, pähklitega ja vahtrasiirupiga.

Mõnus õhtusöök üheskoos

Seejärel võtke koos perega midagi toredat ette, olgu selleks siis pikem väljasõit loodusesse koos teetermose ja piknikutoiduga, jalutuskäik pargis, kardisõit, kinokülastus või mis iganes aktiivne tegevus, mis sobib just teie perele ja millest saate kõik  koos elamuse.

Eks see ikka nii on, et kui pere on rahul ja õnnelik, on seda ka isa ja vastupidi.

Iseendaga rahul oleval ja õnnelikul isal on ka õnnelik pere.

Koju jõudes soojenda lõunasöögiks üles juba eelmisel õhtul valmistatud mõnus tummine pajaroog veiseliha ja köögiviljadega. Padade puhul ongi just see hea omadus, et üleöö seistes läheb maitse aina paremaks. Lõuna lõpetuseks valmista  šokolaadivaht ,mida saad  serveerida isa lemmik-marjadega

Tore, kui isadepäeva veetmisest kujuneks üks teie pere traditsioone lisaks lasteaedade ja koolide poolt korraldatud isadepäeva tähistamistele.

Isa on üks ja ainus ja igaühele väga kallis omal moel. Hoia ja märka oma isa nii sellel ühel tähtpäeval, aga kindlasti ka ülejäänud aasta jooksul. Sinu isa on seda väärt!

Retseptid

  • Ettevalmistus aeg: 30m
  • Küpsetusaeg: 1h 30m
  • Aeg kokku: 2h

Retsept

  • 1 kg Veiseliha (soovi korral sea- või ulukiliha) kondita
  • Serveerimisel maitserohelist
  • loorber
  • kadakamarjad
  • suhkur, sool, purustatud must pipar
  • 2 sl tomatipastat
  • 200 ml puljongit või vett
  • 100 ml õunaveini või -mahla
  • 1 kg kartulit
  • 100 g juursellerit
  • 1 porgandit
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 sibul, keskmine
  • praadimiseks õli
  • PS! võib lisada ka metsaseeni, veidi pohli, haput õuna

Juhised

  1. Puhasta liha kelmetest, lõika meelepärasteks tükkideks ning pruunista väikeste kogustena pannil kuumas rasvaines. Tõsta ahjupotti, maitsesta soola-pipraga.
  2. Pruunista ka ettevalmistatud ja kuubikuteks lõigatud köögiviljad ning lisa ahjupotti liha juurde.
  3. Kuumuta tomatipasta samal pannil lisades veidi õli ja suhkrut ja lisa lihale.
  4. Viimasena vala pannile õunavein ja lase korraks keema ( nii saad pannilt kõik head maitsed kätte) ja lisa koos puljongiga lihale.
  5. Pane liha juurde paar loorberilehte ja mõned kadakamarjad ning hauta ahjus 150 kraadi juures umbes 1,5 tundi.
  6. Lisa tükeldatud kartulid (vajadusel veidi vett) ja hauta veel u.1 tund kuni liha on pehme.

  • Ettevalmistus aeg: 10m
  • Küpsetusaeg: 30m
  • Aeg kokku: 40m

Retsept

  • 150 g Tume šokolaad
  • 150 g Vahukoor
  • 2 Muna
  • 2 sl Suhkur
  • 400 g Marjad (nt. vaarikad, mustikad või kompotikirsid)

Juhised

  1. Sulata šokolaad vesivannil ja lase 10 minutit jahtuda.
  2. Vispelda vahukoor koos suhkruga pehmeks vahuks.
  3. Löö muna lahti, kollane ja valge eraldi ning lisa munakollane vahustatud koorele.
  4. Vahusta munavalge tugevaks vahuks.
  5. Sega jahtunud šokolaad vahustatud koorele ja seejärel sega šokolaadisegu õrnalt munavalgevahu hulka.
  6. Jaga sokolaadi magustoidukaussidesse või klaasidesse kihiti marjadega.