Sellel aastal on olnud mõnus pikk sügis ja veel paar nädalat tagasi olid mõnedel meist tomat ja kurk kasvuhoones, petersell ja lehtkapsas peenras ning metsast saab endiselt korjata lehterkukeseeni.

Juurviljad on nüüdseks kenasti keldris (või siis poe- ja turulettidel) ja polegi muud, kui ainult mõelda, kuidas neid veel tarvitada, lisaks erinevatele toorsalatite versioonidele või dipikastmega näksimisele. Kõigi aastaringselt saada olevate köögiviljade kõrval on alati olnud kindel koht kohalikel teada-tuntud sügisestel köögiviljadel nagu peet, porgand, peakapsas (sh punane peakapsas), kaalikas. Parim on ju  ikka kohalik ja hooajaline kaup.

Köögiviljakavalused

Enda kogemusest tean, et mitte alati pole kogu pere vaimustuses köögiviljade söömisest. Kõige kindlam viis lapsed köögiviljadest eemale peletada, on sundida neid sööma. Seetõttu ongi vaja hoopis veidi kavalust ja vahel ka süütut peitusemängu hea eesmärgi nimel, et Su pere vajaliku köögiviljade koguse oma igapäevases toidus kätte saaks. Katseta kindlasti erinevate valmistusviisidega – mõni laps sööb hea meelega kergelt aurutatud brokkolit või lillkapsast, teine eelistab neid toorelt.

Sageli aitab ka see, kui võtad lapsed endaga koos tooraineid valima ja süüa tegema. Lapsed söövad suurema tõenäosusega toite, mille valimisse ja valmistamisse neid on kaasatud. Kui nad saavad ise valida, koorida, lõigata, siis on ka huvi köögivili suhu pista.

Külmikus võiks olla valmis lõigatud erinevat värvi köögiviljad (puuviljad), et kui pere tahaks midagi näksida, siis on kohe võtta tervislik valik. Oluline on, et vanemad oleksid ise eeskujuks!

Kuna teatavasti sööme esmalt silmadega, siis värvilised, ahjus röstitud köögiviljad oliivõli, meresoola, musta pipra ja ürtidega (nt rosmariini, tüümiani või punega) on hea lihtne ja maitsev lisand liha- või kalatoitudele. Ahjuköögiviljadele võib lisada ka mett.

Köögivilju annab toidu sisse peita

Kotlettidesse, lihapallidesse  ja „pikale poisile„ võid lisada lisaks tavapärasele sibulale ja küüslaugule nii porgandit, peeti, suvikõrvitsat  kui ka seeni. Samuti sobib riivitud porgand lisada Bolognese kastmesse, sest seda ju lapsed ikka armastavad koos spagettidega süüa.

Nii soolastesse kui magusatesse küpsetistesse saab lisada ehk peita erinevaid köögivilju – nt juustumuffinitesse suvikõrvitsat, magusatesse kookidesse, muffinitesse ja keeksidesse porgandit ja kõrvitsat, šokolaadikoogile keedetud riivitud peeti. Võimalusi on palju.

Kui perele õnnestub teha ka püreesuppe, siis seal saab küll kasutada mitmeid erinevaid köögivilju nii eraldi kui koos. Olgu selleks siis päikeseline porgandi-, kõrvitsa- või purpurpunane peedipüreesupp. Serveerimisel raputa peale röstitud lemmikseemneid.

Usun, et kindlasti tasub köögiviljade perele pakkumise väljakutse vastu võtta. Ole loov, lõbus ja kaval!

Kavalusi, kuidas köögivilju magusa sisse peita.

  • Ettevalmistus aeg: 35m
  • Küpsetusaeg: 25m
  • Aeg kokku: 1h

Retsept

  • 3 muna
  • 200 g suhkrut
  • 350 g keedetud peeti (peenelt riivitud)
  • 120 g võid (võib asendada ka mahedamaitselise õliga)
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 3 sl kakaopulbrit
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 120 g täistera rukkijahu (võib asendada ka toortatra-, spelta - või mandlijahuga)

Juhised

  1. Tõsta peenelt riivitud peet sõelale, et liigne vedelik välja nõrguks. Sulata või, tõsta tulelt, lisa hakitud šokolaad.
  2. Sega kuni šokolaadi sulamiseni, jahuta toatemperatuuril. Sega omavahel kuivained -kakao, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja rukkijahu.
  3. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa peene nirena jahtunud šokolaadi- või segu.
  4. Sega juurde nõrgunud peet. Sega ühtlaseks, viimasena lisa omavahel segatud kuivained.
  5. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (umbes 20×30 cm).
  6. Küpseta 180-kraadises ahjus u. 20-25 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga, kook peab jääma seest kergelt niiske.

NIPP!

  1. Võid küpsetada samast taignast ka väikesed koogid muffinivormides.
  2. Soovi korral võid serveerida kohupiima- või toorjuustukreemiga.